Troost

Natuurlijk verdedigingssysteem
Ik had het al over pijn en onze neiging om die niet te willen hebben. We proberen van alles om dat voor elkaar te krijgen. Ik vind dat niet handig.
Mijn ervaring is dat omarming en aanvaarding de snelste en meest comfortabele wegen zijn naar rust en minder pijn. Maar hoe doe je dat?

Automatisme doorbreken
Onze eerste reactie op pijn en ongemak is: nee! Dus gaan we van alles verzinnen en doen om die pijn buiten de deur te houden. Zo steken we graag onze kop in het zand, zijn bedreven in het verzinnen van allerlei afleidingsmanoeuvres en doen uiteindelijk niets liever dan ons ongemak op borden van anderen flikkeren.
Maar houd je de pijn daarmee echt buiten? Of komt ie als een boemerang telkens terug? Met alle gevolgen van dien, zoals boosheid, onmacht, zelfmedelijden, maar ook apathie en ‘verslaving’. En niet te vergeten: angst! Vergis je niet: al deze emoties en bijbehorende gedragingen hebben te maken met pijn; en dié wordt alleen maar erger door al dat onhandige gedrag.
Waarom? Omdat jij en ik, en niémand anders, de eigenaren zijn van onze eigen pijn en verwarring.
Dus zorg voor jezelf, heb mededogen met jezelf en bied jezelf troost. Omarm je verdriet, angst, agressie en zelfs je wanhoop. Het is allemaal van jou en van niemand anders. En het wonderlijke is: wanneer je dat daadwerkelijk doet, ervaar je pas hoe weldadig het is dat je jezelf kan troosten. En wat het oplevert. Voor jezelf en voor je omgeving.

Simpele oefening

  • Ga (denkbeeldig of letterlijk) midden in de kamer zitten met twee voeten op de grond.
  • Zet je onprettige gevoel en/of emotie denkbeeldig op je linker bovenbeen.
  • Sla er een grote dikke (linker) arm omheen en breng het gevoel/emotie naar je hart.
  • Doe je hart wagenwijd open en laat alle liefde die je in je hebt naar je onprettige gevoel toestromen.
  • Neem de tijd en ervaar wat het met je doet.
  • Neem nóg wat meer tijd…
  • Strek vervolgens je rechterarm naar voren, naar de buitenwereld.
  • Kijk naar alles om je heen. Breng ook daar liefde en energie naar toe.
  • Ervaar de dubbele beweging én beleving: het troosten van jezelf én de ‘gift’ naar de buitenwereld.

Tot slot: het valt zeker niet altijd mee om de moed op te brengen om je automatisme te doorbreken. Maar probeer het gewoon. Want het helpt.