Andere Tijden

Inleiding
Nu de wereld in brand staat en wij mondiaal te maken hebben met de vraag: ‘wat gebeurt er in hemelsnaam allemaal?’, vind ik het zinvol om te schrijven. Over wat mij beroert, wat me opvalt en hoe ik mogelijk een bijdrage kan leveren aan anderen.
‘Corona’ treft ons allemaal. Ook al word je niet ziek of slechts in lichte mate, iedereen krijgt te maken met de consequenties van wat nu gebeurt. Je hebt te dealen met onzekerheid, verwarring, verlies, angst, frustratie en verdriet: over je baan, je financiële situatie, het niet zien van je familie, je vrijheid, de ongewisse toekomst…
En hoe ga je daar mee om?

Ongemak en pijn
Wat doe je daarmee? Die ga je toch het liefste uit de weg? Die wil je toch niet hebben? Letterlijk niet, dus ga je naar de dokter om pijn en ongemak zo snel mogelijk op te lossen. Maar ook overdrachtelijk niet. Je wil het liefst geen onprettige en ongemakkelijke gevoelens ervaren. En zéker geen pijnlijke gevoelens.
Natuurlijk niet! Waarom zou je?
Dus waren we de afgelopen tientallen jaren bezig om zoveel mogelijk prettige gevoelens te creëren voor onszelf en voor elkaar. En die massaal na te streven. Om het leven positief en goed-voelend naar onze hand te zetten en maakbaar te maken. We hebben met al onze mogelijkheden en technieken vol ingezet op het streven naar geluk, en plezier. Naar alles wat daarin te koop of te bemachtigen was.
Maar wel buiten onszelf.
En we hebben verzuimd om voldoende te leren omgaan en te oefenen met de keerzijde van het leven: ongeluk en tegenslag, pijn en verwarring. Die waren er wel. Natuurlijk waren die er wel! Maar mochten we ze van onszelf ervaren? Mochten we ongelukkig en verdrietig zijn? En zo ja, hoe lang, hoe intens en hoe helder en zichtbaar? Wat stonden we onszelf toe? Wat stonden we ‘de ander’ toe? En tja, nu komt die schaduwkant van het leven ineens onontkoombaar naar ons toe. Wat moeten we ermee? Hoe ga je er wijs mee om?

Ik wil graag een bijdrage leveren, waar ik kan.
Maar een volgende keer meer…